Aktualności: Dziękujemy za Kurs Kulinarny
Miejscem, w którym poznawaliśmy arkana sztuki kulinarnej, była kuchnia przy Szkole Podstawowej nr1 w Stróży, udostępniona nam przez Spółdzielnię Socjalną PRIMA.
Serdecznie dziękujemy: Spółdzielni Socjalnej PRIMA,, za udostępnienie pomieszczeń, paniom nauczycielkom Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach za pracę i wyrozumiałość oraz wszystkim osobom które wniosły swój nieoceniony wkład w przeprowadzenie tego przedsięwzięcia.
DZIĘKUJEMY!
Oto m.in co tworzyliśmy:
Zupa krem z porów z groszkiem ptysiowym
Składniki:
1. wywar z kości lub kostki rosołowe (skrzydełka)
2. pory
3. masło
4. mąka
5. śmietana 18%
6. żółtka
7. sól, pieprz – do smaku
8. groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
1. Pory pokroić wzdłuż i wypłukać
2. pokroić na małe kawałki
3. dodać wody i i ugotować
4. ugotowane pory przetrzeć przez sito (zmiksować)
5. sporządzić podprawę zacieraną (masło + mąka)
6. dodać do wywaru przetarte pory i podprawę – zagotować
7. rozprowadzić śmietanę z żółtkami
8. zaciągnąć zupę żółtkami ze śmietaną (nie gotować)
9. doprawić – podawać z groszkiem
Smacznego !
Wróć na poprzednią stronę