Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym NADZIEJA
Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym NADZIEJA
 

Aktualności: Dziękujemy za Kurs Kulinarny

Dziękujemy za Kurs Kulinarny
W dniach 11-12 VIII 2015, zorganizowaliśmy kurs kulinarny: gotowania i smażenia potraw. Przeprowadzony został pod kierownictwem pań: Małgorzaty Kęsek i Anety Twardosz - nauczycielek Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach, które cierpliwie znosiły przeciwności, które się przed nimi piętrzyły. Był to nie tylko nasz brak wiedzy na temat kuchni, ale upał który dokuczał wszystkim. Szkolenie można uznać za zdane, a przez Panie na pewno na szóstkę.    
Miejscem, w którym poznawaliśmy arkana sztuki kulinarnej, była kuchnia przy Szkole Podstawowej nr1 w Stróży, udostępniona nam przez Spółdzielnię Socjalną PRIMA.
Serdecznie dziękujemy:
Spółdzielni Socjalnej PRIMA,, za udostępnienie pomieszczeń, paniom nauczycielkom Zespołu Szkół im. Andrzeja Średniawskiego w Myślenicach za pracę i wyrozumiałość oraz wszystkim osobom które wniosły swój nieoceniony wkład w przeprowadzenie tego przedsięwzięcia.
    DZIĘKUJEMY!

Oto m.in co tworzyliśmy:

Zupa krem z porów z groszkiem ptysiowym

 

Składniki:

     1. wywar z kości lub kostki rosołowe (skrzydełka)
      2. pory
      3. masło
      4. mąka
      5. śmietana 18%
      6. żółtka
      7. sól, pieprz – do smaku
      8. groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

1. Pory pokroić wzdłuż i wypłukać

2. pokroić na małe kawałki

3. dodać wody i i ugotować

4. ugotowane pory przetrzeć przez sito (zmiksować)

5. sporządzić podprawę zacieraną (masło + mąka)

6. dodać do wywaru przetarte pory i podprawę – zagotować

7. rozprowadzić śmietanę z żółtkami

8. zaciągnąć zupę żółtkami ze śmietaną (nie gotować)

9. doprawić – podawać z groszkiem


Smacznego !

 
 

Wróć na poprzednią stronę
 

Promujemy:
Nasza gmina Niepełnosprawni razem. Chrześcijańskie Braterwtwo Osób Chorych i Niepełnosprawnych Garbarnia SPYRKA Tutaj spełniają się marzenia